YOGA

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ…

Η Γιόγκα (Yoga) είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος. Οι ρίζες της προέρχονται από την Ανατολή και ειδικότερα από την Ινδία. Η παράδοση λέει ότι, ο θεμελιωτής της Γιόγκα είναι ο Σίβα, ένας από τις τρεις θεότητες της ινδικής τριάδας που την αποτελούν ο Βράχμα, ο Βισνού και ο Σίβα.

Η πρώτη αναφορά στη Γιόγκα γίνεται στις Βέδες (Veda) το 2500 π.χ. από μια τεράστια συλλογή ιερών κειμένων. Είναι τα αρχαιότερα, τα ιερότερα και τα πιο σημαντικά κείμενα της Ινδίας. Το θεμέλιο της διδασκαλίας της Γιόγκα τίθεται στις Ουπανισάδες (Upanishad), που είναι το μεταγενέστερο τμήμα των Βεδών, γύρω στα 800 π.χ. Οι Ουπανισάδες είναι το πιο πρόσφατο τμήμα, 20 βεδικών κειμένων που περιέχουν τη θεμελιώδη διδασκαλία και φιλοσοφία της Γιόγκα. Είναι μια από τις αρχαιότερες προσπάθειες του ανθρώπου να δώσει μια απάντηση στα υπαρξιακά του ερωτήματα.

Τρεις Ινδοί Swamis στις αρχές του εικοστού αιώνα, είναι  οι συνεχιστές αυτής της σύγχρονης λατρείας της σωματικής επιτηδειότητας, μελετώντας ανεξάρτητα και επεκτείνοντας το ρεπερτόριο της Hatha Yoga. Ο Swami Kuvalayananda εστίασε κυρίως στο πώς ωφελείται η υγεία από την εξάσκηση της γιόγκα. Ο Swami Sivananda στο Rishikesh και ο T. Krishnamacharya στο Mysore επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη ενός πλουσιότερου, πιο ποικίλου συστήματος από asanas και τεχνικές pranayama. Οι περισσότεροι ειδικοί θα συμφωνούσαν πως η hatha yoga την οποία απολαμβάνει σήμερα ο Δυτικός κόσμος, εξελίχθηκε μέσα από τη δουλειά των τριών αυτών ανδρών.

Με τα πέρασμα των αιώνων η διδασκαλία της Γιόγκα εξελίχθηκε μέχρι σήμερα  καθώς πολλές νέες σχολές αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα διδάσκεται σε όλον τον κόσμο και ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί αλλά και να εξασκηθεί στην Γιόγκα. Δημοφιλή είδη της Γιόγκα στον δυτικό πολιτισμό είναι η Hatha Yoga, η Power Yoga, η Bikram Yoga, η Ashtanga Yoga και η Kundalini Yoga η Vinyasa Yoga.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Είναι ένα ολιστικό σύστημα προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Η γιόγκα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Η λέξη Γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj και σημαίνει ένωση. Η γιόγκα περιγράφεται ως η ένωση της ατομικής συνείδησης-πνεύματος (jivatma) με τη συμπαντική συνείδηση-πνεύμα (paramatma). Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, αυτή η ένωση έχει σαν αποτέλεσμα την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση του σώματος, του μυαλού, του συναισθήματος και της ψυχής. Οι πρακτικές και οι στόχοι της Γιόγκα είναι βαθύτεροι, αναπτύσσοντας ένα σύστημα για εσωτερική εξερεύνηση και προσωπική ανάπτυξη.

Το αμερικάνικο είδος της Γιόγκα που αγαπάμε σήμερα εστιάζει πρωταρχικά στις στάσεις του σώματος που ονομάζονται asanas και είναι έτσι σαφώς μια παραφυάδα της Hatha γιόγκα, (της πιο διαδεδομένη μέχρι σήμερα)  αν και η jnana γιόγκα (το μονοπάτι της γνώσης) και η raja γιόγκα του Patanjali ήταν οι πρώτες που κέρδισαν έδαφος στη δύση...

Γιατί να την επιλέξω;

Διαβάστε τα αποτελέσματα της Yoga και μετά αποφασίστε…

Αρχικά πολλοί άνθρωποι έλκονται από την ιδιότητα της Γιόγκα να ανακουφίζει από το στρες, όμως η γιόγκα γενικότερα μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα.
Η Γιόγκα έχει γίνει αποδεκτή και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δύση, λόγω ωφελειών της στον άνθρωπο και συνεπώς στην κοινωνία γενικότερα. Και είναι τόσα πολλά!

Οι ασάνες μπορούν να προσαρμοστούν για όλες τις ηλικίες, ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Έτσι από τη Γιόγκα μπορούν να ωφεληθούν όλοι όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες γυναίκες, και άνθρωποι με χρόνιες καρδιακές παθήσεις ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης.

Μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και να εξαφανίσει αρρώστιες που είναι τόσο συχνές σήμερα. Όπως η υψηλή πίεση, τα αναπνευστικά προβλήματα, ο διαβήτης, τα πεπτικά προβλήματα, τα προβλήματα της μέσης και οι ημικρανίες. Παράλληλα,  η Γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, πρόβλημα που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας την σημερινή εποχή.  Η Γιόγκα μπορεί να βοηθήσει  τον  άνθρωπο  στην   καθημερινότητά  του  καθώς  και  στη  βαθύτερη κατανόηση της ζωής του. Χρησιμοποιώντας τις αρχές που προσφέρει ισορροπεί όλες τις πλευρές του ανθρώπου το φυσικό, το συναισθηματικό, τη λογική και την ψυχική πλευρά . Όλα δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά για μια αρμονική και εμπλουτισμένη ζωή. .

Εν κατακλείδι η Γιόγκα προσφέρει, στον άνθρωπο, έναν τρόπο να αναπτύξει την ισορροπία, τον συντονισμό κινήσεων και την εστίαση στο κέντρο βάρους, τόσο στο κορμί όσο και στο νου. Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα, τεντώνοντας τους μυς, τις αρθρώσεις, την σπονδυλική στήλη, τροφοδοτώντας με οξυγόνο το αίμα μέσω της αναπνοής. Το αίμα τροφοδοτεί με τη σειρά του με οξυγόνο όλα  τα εσωτερικά όργανα περιλαμβάνοντας τα νεύρα και τους αδένες ρυθμίζοντας έτσι όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!