ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Οι Ελληνικοί Χοροί διακρίνονται στους λαϊκούς και στους παραδοσιακούς. Οι λαϊκοί είναι χοροί που συνοδεία λαϊκών οργάνων εκφράζουν το κοινό αίσθημα, έχουν δε συνδεθεί με τον κόσμο του ρεμπέτικου και χορεύονται από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Είναι πανελλαδικοί χοροί και διαχωρίζονται από τους παραδοσιακούς, αφού οι παραδοσιακοί αφορούν έναν συγκεκριμένο τόπο στην Ελλάδα. Οι κυριότεροι είναι το ζεϊμπέκικο, το χασάπικο, ο καρσιλαμάς, το χασαποσέρβικο κ.ά.

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ

Οι «ζεϊμπέκηδες» ήταν φυλή πολεμιστών, τους οποίους χρησιμοποίησε ο Σουλτάνος το 19 αιώνα ως βοηθητικά αστυνομικά σώματα, ενώ κατά άλλους το ζεϊμπέκικο προέρχεται από τις λέξεις «Ζεύς» και «Βάκχος» και μιμείται το μάζεμα των σταφυλιών.

Εικάζεται ότι τον χόρευαν οι πολεμιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου γύρω από τα πτώματα των συμπολεμιστών τους, μετά από κάθε μάχη.

Χορός μοναχικός και ανδρικός που δεν διέπεται από κανόνες φιγούρες και βήματα, αλλά βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό που πηγάζει από τον καημό του χορευτή. Έχει να κάνει με την εσωτερικότητά μας και κυρίως με την οδύνη μας, που όταν την εκφράζουμε χορεύοντας δεν απευθυνόμαστε στους άλλους, αλλά στον ίδιο μας τον εαυτό…

ΧΑΣΑΠΙΚΟ

Προέρχεται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και συνήθιζαν να το χορεύουν οι χασάπηδες, από όπου πήρε και το όνομά του. Ευρέως διαδεδομένος ομαδικός χορός, χορεύεται σε ευθεία γραμμή, με πολλές και εντυπωσιακές φιγούρες.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Κάθε περιοχή της Ελλάδας διαθέτει όχι μόνο έναν, αλλά αρκετούς! Οι νησιώτικοι είναι πιο χαρούμενοι και γρήγοροι και χορεύονται με μικρές αναπηδήσεις, ενώ οι στεριανοί πιο αργοί και κατά βάση «λυπημένοι».

Μέσα από τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής και των βημάτων σε κυκλικούς σχεδόν πάντα σχηματισμούς, ο ελληνικός λαός βρίσκει έναν τρόπο να χορεύει και να τραγουδά τον πόνο, την πίκρα, την αδικία, και τις ταλαιπωρίες του ελληνισμού, αλλά και τις χαρμόσυνες στιγμές του!

Πολύ δημοφιλείς χορο΄θ είναι οι Κρητικοί, οι Ποντιακοί, τα νησιώτικα, αλλά και τα Ηπειρώτικα και τα Θρακιώτικα.

Γιατί να τους επιλέξω;

Κάνουν για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας! Απαραίτητη προϋπόθεση να αγαπάτε την παράδοση. Χρειάζεται χρόνος για να εντρυφήσετε στα μυστικά τους, γιατί κάθε τόπος έχει μεγάλη ποικιλία χορών, μερικοί από τους οποίους δεν θεωρούνται εύκολοι…