PROFESSIONAL LATIN

Επαγγελματικός - Αθλητικός χορός

Μέσα από την πείρα μας, τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική, αλλά και από συζητήσεις με άτομα όλων των επαγγελμάτων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το επάγγελμα του δασκάλου χορού είναι ένα πολύ προνομιούχο επάγγελμα! Πλέον στην εποχή μας είναι αρκετά  περιζήτητο και καλοπληρωμένο και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Σε αυτό έχουν συμβάλει αποτελεσματικά οι διάφορες χορευτικές  τηλεοπτικές εκπομπές που φέρνουν το ευρύ κοινό σε επαφή με τα μυστικά του χορού.

Προτείνουμε λοιπόν ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπά το χορό να μη διστάσει να το κάνει επάγγελμα! Άλλωστε, υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να κάνουμε επάγγελμα το χόμπι μας;

Οι εκκολαπτόμενοι επαγγελματίες που φοιτούν κοντά μας, φροντίζουμε να αποκτούν άρτια και πλήρη κατάρτιση, όχι μόνο ως προς τις χορευτικές και διδακτικές τους γνώσεις, αλλά ακόμη και ως προς την οργάνωση μιας σχολής, τη διοίκηση, τις δημόσιες σχέσεις και τις πωλήσεις, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα  να γίνουν σχολάρχες, εάν το θελήσουν. Μεγάλη σημασία και σε αυτό το επάγγελμα έχει η εντιμότητα, το ήθος και η αξιοπρέπεια, αλλά και η επικοινωνιακές δεξιότητες.

Προσοχή:
Ο Αθλητικός και ο Επαγγελματικός  χορός, ως είδη  χορευτικής  ενασχόλησης, είναι μεν πολύ εντυπωσιακά είδη, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολα και απλά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους είναι η καλή υγεία και η καλή φυσική κατάσταση.


American και International Style

Ας ρίξουμε μια πιο διεξοδική ματιά στα δύο αυτά τόσο συγγενικά στυλ χορού για να  διαλυθούν οι εσφαλμένες αντιλήψεις που πυροδοτούν τις διαμάχες μεταξύ των φανατικών οπαδών τους και να λυθούν οι όποιες απορίες.

American Style

Εμφανίστηκε  στις αρχές του 1900, την εποχή που στην Αμερική είχε επικρατήσει μία έξαρση για τους ballroom χορούς. Η απαράμιλλη χορευτική ικανότητα και δεξιοτεχνία των Arthur Murray, Fredd Astaire και Ginger Rogers τους ανέδειξε ως κορυφαίους χορευτές, δίνοντας μάλιστα, στους δύο πρώτους τη δυνατότητα να πουλήσουν σύμβαση δικαιόχρησης της εμπορικής τους επωνυμίας σε σχολές χορού σε όλη την Αμερική, μαζί με ένα καθορισμένο βηματολόγιο, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε American Style.

International Style

Την ίδια περίοδο που εμφανίστηκε στην Αμερική το American style, οι χοροί ballroom διαδόθηκαν και στην Αγγλία, όπου προσαρμόστηκαν σύμφωνα με τα αγγλικά πρότυπα, με ιδιαίτερη έμφαση στο κράτημα, τις θέσεις ποδιών, και το footwork. Ο αμερικανικής καταγωγής G.R. Anderson και η Αγγλίδα Josephine Bradley εξέπληξαν ολόκληρο τον κόσμο, χορεύοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως αργό foxtrot και κέρδισαν το βραβείο «Star Ball» στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’30. Μία πιο γρήγορη εκδοχή του foxtrot έγινε ο γνωστός σήμερα χορός quickstep. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκε ένα αγγλικό στυλ χορού, με διαγώνιες γραμμές για όλους τους απαλούς χορούς (smooth dances). Η ανάπτυξη των Latin χορών στην Αγγλία οφείλεται στον Walter Laird, τα βιβλία του οποίου εξακολουθούν να διαβάζονται και να τηρούνται κατά γράμμα μέχρι και σήμερα. Αυτό το στυλ χορού έγινε αποδεκτό διεθνώς και έτσι έγινε γνωστό με την ονομασία «International Style».

Οι βασικές διαφορές τους αφορούν στα βήματα και τις φιγούρες, αφού, όπως θα συμφωνήσει κάθε καλός δάσκαλος και κάθε καλός χορευτής, η τεχνική είναι σχεδόν ίδια, γεγονός που μπορούμε να διαπιστώσουμε εξετάζοντας κάποια βασικά θέματα των ballroom χορών.

Όσον αφορά στο κράτημα, το στήσιμο, την ισορροπία και τη διεύθυνση, οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Ίσως στο American style να είναι λίγο μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ των παρτενέρ, προς διευκόλυνση των αρχαρίων χορευτών ή των χορευτών που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επαληθεύοντας την κοινωνική προοπτική του στυλ. Οι βασικές αρχές για το κράτημα, το στήσιμο, την ισορροπία, τη σύνδεση, τον τόνο, τη διεύθυνση και ακολούθηση είναι ίδιες και για τα δύο στυλ χορού. Ο καβαλιέρος κρατά την ντάμα απέναντι και ελαφρώς προς τα δεξιά έτσι ώστε να μην πατήσει ο ένας τον άλλο. Στους απαλούς χορούς, η ντάμα είναι και ελαφρώς στραμμένη προς τα αριστερά. Άλλη μια διαφορά είναι το γεγονός ότι στο American style  δεν επιμένουμε τόσο πολύ στην πιστή εφαρμογή της τεχνικής, με την ακρίβεια που την απαιτούμε στο International Style.

Στους διαγωνισμούς χορού οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι και αυστηροί και θα πρέπει να τηρούνται πιστά από τα ζευγάρια, εάν θέλουν να  παραμείνουν στο παρκέ και να διεκδικήσουν την πρόκριση…