ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...

Ξέρετε ότι..

 Ότι τελειώνει σε berry είναι super! Tα κράνμπερι δικαίως θεωρούνται σούπερ-τροφή, καθώς περιέχουν εκτός από τη βιταμίνη C και ρεσβερατρόλη, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Μπορούν να καταναλωθούν  σαν πρωϊνό και σαν σνάκ, ενώ  συμβάλλουν στην υγεία του ουροποιητικού και προστατεύουν από τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται στα ούλα! 


Ξέρετε ότι..

Όσο ο καιρός θα γίνεται πιο κρύος, οι σαλάτες θα μπορούν να γίνονται… σούπες! Ελαφριές σούπες  με λαχανικά λοιπόν αντί για σαλάτα, για τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα. Κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα και  στην αργή απελευθέρωσης ενέργειας, μας ζεσταίνουν και δεν μας παχαίνουν!


Ξέρετε ότι..

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άλλη σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών –απαραίτητα το φθινόπωρο- είναι και τα μήλα τα οποία βοηθούν στην χώνεψη, ενώ τα αχλάδια  είναι μία ακόμη καλή επιλογή… Τα σύκα επίσης είναι πλούσια σε μαγνήσιο, αλλά-προσοχή- και σε θερμίδες!

Βασικό συστατικό της διατροφής του φθινοπώρου είναι και τα πράσινα λαχανικά και ειδικά της εποχής. Ραδίκια, σπανάκι, βλήτα, μπρόκολο, κουνουπίδι και μαρούλια, διότι αποτελούν πολύ πλούσιες πηγές μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμινών Α,C και D. Άλλες καλές επιλογές για το φθινόπωρο είναι οι πιπεριές και ιδιαίτερα οι κόκκινες διότι περιέχουν άφθονο λυκοπένιο. Η δε μεγάλη κολοκύθα, όχι δεν θα γίνει άμαξα , σύμφωνα με το γνωστό παραμύθι, αλλά…. φόρμουλα 1 με τα χαμηλά λιπαρά και την υψηλή καροτίνη και βιταμίνη Α που προσφέρει στον οργανισμό!


Ξέρετε ότι..

Το γνωστό σε όλους μας τσιφτετέλι έχει επιρροές από την βυζαντινή μουσική και  θεωρείται η ελαφρά μορφή του χορού της κοιλιάς; Η δε ετυμολογία του προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι παιζόταν κάποτε σε διπλή (τσιφτέ) χορδή (τέλι). Οι παλιοί ΄Ελληνες Μικρασιάτες και γενικά οι Ανατολίτες μουσικοί, τοποθετούσαν τις 2 ψηλότερες χορδές του βιολιού κοντά-κοντά και τις χόρδιζαν στην ίδια νότα με διαφορά οκτάβας  (συνήθως ρε-ρε) ώστε η μελωδία να παίζεται με οκτάβες και να ηχεί ενισχυμένη;


 Ξέρετε ότι…

Η εξάσκηση έχει τον πρώτο και βασικότερο λόγο στην χορευτική σας εξέλιξη και ότι το  ταλέντο;

Κάντε εξάσκηση συστηματική και θα διαπιστώσετε ότι πολύ πιο σύντομα από ότι φαντάζεστε θα είστε καλύτεροι από ότι υπολογίζατε..

Τα parties –δόξα τω Θεώ δεν στερούμεθα parties- είναι ο καλύτερος τρόπος που θα σας οδηγήσει  με μαθηματική ακρίβεια στον στόχο σας! Είναι ευχάριστα, γίνονται παντού, είναι οικονομικά και απευθύνονται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου!!

Μη θεωρείτε λοιπόν αυτούς που έχουν ταλέντο καλύτερους από εσάς, γιατί έτσι μπορεί να είναι μόνο στην αρχή…

Χρειάζεστε μόνο τα χορευτικά σας παπούτσια, την θετική σας διάθεση και πίστη στο αποτέλεσμα της εξάσκησης!


Ξέρετε ότι...

…όταν τρώμε λανθασμένα ο εγκέφαλός μας στερείται τα ζωτικά θρεπτικά στοιχεία που τον συντηρούν και αρχίζει να μας προδίδει. Πάνω από 60% του εγκεφάλου μας είναι λίπος, και από αυτό σχεδόν το μισό θα έπρεπε να είναι ενώσεις αποτελούμενες από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Από την ποιότητα του λίπους και την ποσότητα της λεκιθίνης που τρώμε θα εξαρτηθεί το αν  τα νεύρα μας θα είναι καλά προστατευμένα με σωστά περιβλήματα και α θα μπορούν να μεταφέρουν τα νευρικά μηνύματα. Από την επάρκεια σε πρώτες ύλες, που είναι τα αμινοξέα των πρωτεϊνών, θα εξαρτηθεί το αν θα παράγουμε επαρκώς τις εκατοντάδες διαφορετικούς νευροδιαβιβαστές που καθορίζουν τη ζωή, την υγεία και την ψυχοδιανοητική μας ισορροπία. Ακόμη χρειαζόμαστε και μια σειρά από μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που αποτελούν απαραίτητους συμπαράγοντες για να λειτουργούν όλα σωστά στον εγκέφαλό μας.


 Ξέρετε ότι…

...οι πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες του ανθρώπου να εξορκίσει τους φόβους τους, να εξευμενίσει τους θεούς, να εκφράσει τα συναισθήματά του και κυρίως να επικοινωνήσει τον οδήγησαν στην δημιουργία του χορού;


Ξέρετε ότι…

...ο εγκέφαλος του ανθρώπου αντιλαμβάνεται τους δυνατούς ήχους της μουσικής σαν απότομες μετακινήσεις και προσπαθώντας να ισορροπήσει το σώμα, δίνει την εντολή για κίνηση;

Η διαδικασία αυτή προκαλεί έντονη αίσθηση ευχαρίστησης που πλημμυρίζει τον οργανισμό!


Ξέρετε ότι…

...μαθαίνοντας  χορό αποκτούμε ψυχική ηρεμία, σωματική ευεξία, αλλά και αυτοπεποίθηση;  Γινόμαστε επίσης πιο εκδηλωτικοί, εξωστρεφείς, χαρούμενοι, αισιόδοξοι και επομένως και πιο γοητευτικοί;


Ξέρετε ότι…

...χορεύοντας δεν γυμνάζετε μόνο τα πόδια, αλλά όλο σας το σώμα;

Και αυτό διότι κάθε μυϊκή ομάδα καταβάλλει τη δική της  προσπάθεια, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες για να έχετε το χορευτικό αποτέλεσμα που θέλετε.

Το όφελός μας; Σφικτοί κοιλιακοί, δυνατός κορμός, καλλίγραμμα άκρα και ευλυγισία!


Ξέρετε ότι...

…η υγεία μας βασίζεται στη δυναμική ισορροπία ορμονών και νευροδιαβιβαστών (αγγελιοφόρων που μεταδίδουν μηνύματα στα κύτταρα). Όταν λόγω της ορμονικά ανόητης συμπεριφοράς και διατροφής μας, του ανθυγιεινού περιβάλλοντος (π.χ. καπνός τσιγάρου, τοξίνες, ακτινοβολία) και των γενετικών μας προδιαθέσεων βιώσει ο οργανισμός μας έντονες αλλαγές που ανατρέπουν αυτή τη δυναμική ισορροπία, δηλαδή στρες, τότε αρχίζει να πλημμυρίζει από καταβολικές ορμόνες που γκρεμίζουν, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.

Επίσης αρχίζουν να κυριαρχούν διάφοροι φλεγμονώδεις μεσολαβητές, ενώ συνάμα ανατρέπεται και η ισορροπία των σουπερ-ορμονών (εικοσανοειδών), που σαν τροχονόμοι ρυθμίζουν τα ορμονικά σήματα σε κάθε κύτταρό μας, όπως γίνεται με τα πράσινα και τα κόκκινα φανάρια στους δρόμους.

Όταν συμβούν όλα αυτά, νεκρώνονται τα κύτταρα και τα κέντρα του εγκεφάλου μας και πρώτο υποκύπτει το κέντρο της άμεσης μνήμης. Το άλλο που συμβαίνει είναι ότι μειώνεται σοβαρά η παραγωγή των «καλών» αναβολικών ορμονών (που χτίζουν) και των νευροδιαβιβαστών που προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Έτσι γίνεται διπλό το κακό και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο που αν δεν σπάσει έγκαιρα προκαλεί την ψυχική και διανοητική αρρώστια. Είναι δε σημαντικό να ανιχνευθεί έγκαιρα με εξετάσεις η ορμονική αυτή φλεγμονοπάθεια διότι είναι σιωπηλή, δεν  δίνει  δηλαδή συμπτώματα, αφού ο εγκέφαλος δεν έχει υποδοχείς του πόνου για να μας ειδοποιήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα!


Ξέρετε ότι….

 …το συκώτι μας εκτελεί 500 λειτουργίες καθημερινά και γι αυτό αιματώνεται όχι μόνο από την αρτηρία αλλά και από το έντερο;