JIVE

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ…

Το Jive δημιουργήθηκε από τους αφροαμερικάνους της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής γύρω στο 1880. Στις αφροαμερικανικές συνοικίες οργανώνονταν διαγωνισμοί Jive, όπου οι συμμετέχοντες διαγωνίζονταν ως προς τις χορευτικές τους ικανότητες με έπαθλο μια τούρτα, γι' αυτό ο χορός έγινε γνωστός και ως "Cake Walk". Η ζωντανή μουσική και ο δυναμικός χορός έκαναν το Jive δημοφιλές και στις αφροαμερικανικές κοινότητες του Σικάγο και της Νέας Υόρκης.

Το Jive διέφερε εντελώς από τους μουντούς και μελαγχολικούς χορούς της υψηλής κοινωνίας της Αμερικής και της Βρετανίας. Γι’ αυτό και αμέσως μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας, το 1901, γνώρισε τεράστια επιτυχία στις κοινωνίες των λευκών, οι οποίοι ένιωσαν πλέον ελεύθεροι να υιοθετήσουν ένα πιο ενεργητικό και χαρούμενο είδος χορού.

Το 1910 άρχισε να γίνεται συνδυασμός πολλών χορευτικών ειδών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων χορών, όπως το Swing που δημιουργήθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '20 και θύμιζε πολύ το Jive.O ζωηρός αυτός χορός είναι ένας από πέντε διεθνείς διαγωνιστικούς  Latin χορούς.


SWING

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ…

Ο χορός Swing είναι ο πιο διαδεδομένος από μια κατηγορία χορών που αναπτύχθηκαν με το Swing στιλ της jazz μουσικής κατά τη περίοδο 1920 με 1950, παρόλο που οι νεότεροι χοροί αυτής της κατηγορίας προηγούνται  της αντίστοιχης περιόδου της μουσικής jazz.

Ο γνωστότερος από αυτούς τους χορούς είναι το Lindy hop, ένας χορός με παρτενέρ, που ξεκίνησε στο Χάρλεμ το 1927 και χορεύεται ακόμη και σήμερα. Το Lindy hop ήταν ένα μείγμα πολλών χορών που προηγήθηκε του Swing και βασίστηκε στις μουσικές  jazz, tap, breakaway και charleston. Παρόλο που η πλειονότητα των χορών τύπου Swing πρωτοεμφανίστηκε στις αφροαμερικανικές κοινότητες ως Vernacular African American Dances, κάποιοι χοροί της εποχής του Swing, όπως το Foxtrot και το Balboa, εξελίχθηκαν στις κοινότητες των λευκών.

To Swing δεν χρησιμοποιείτο πάντα ως γενικός όρος για όλους τους χορούς αυτής της κατηγορίας. Ιστορικά, ο όρος αυτός επικράτησε μεταγενέστερα της εποχής της μουσικής Swing. Κατά τo 1920-1930, κάθε μεγαλούπολη της Αμερικής είχε το δικό της τρόπο χορού βασισμένο στις ρίζες και στις επιρροές της περιοχής της. Από αυτό δεν ξέφυγαν ούτε οι μεγαλουπόλεις του Los Angeles και το Chicago που και αυτές με τη σειρά τους είχαν τον δικό τους τρόπο χορού του swing βασισμένο στο Charleston στο Foxtrot και ιδίως αμέσως μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, όπου πλέον οι μεγάλες και διάσημες ορχήστρες χορού είχαν χάσει την αίγλη τους.

 Παρά το γεγονός ότι είναι δημοφιλής χορός σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, παραμένει άγνωστος και ασυνήθιστος στην Ευρώπη και σε ένα μεγάλο μέρος της Ασίας μέχρι τον 21ο αιώνα.

Άλλο ένα γεγονός που δείχνει την βαθειά επιρροή που είχε ο χορός αυτός αρχικά στην αμερικάνικη κοινωνία σε αντίθεση με την κοινωνία του Καναδά, ήταν και το γεγονός ότι το Lindy hop από τo 1940 έως το 1960 έχει αποτελέσει  ένα βασικό συστατικό των κινηματογραφικών ταινιών της εποχής και ολόκληρα σενάρια στηριζόντουσαν ή περιστρέφονταν γύρω από αυτόν.

 Στις μέρες μας, έχουν επικρατήσει το East Coast Swing το οποίο είναι μια απλούστερη παραλλαγή του Lindy hop (6 count variation), με απλή δομή και  εύκολη εφαρμογή, και το West Coast Swing, που είναι πιο ευρηματικό και πλούσιο, με επιρροές από Blues, Rock ‘n’ roll, Country αλλά ακόμη και Hip-hop και Smooth jazz.


ROCK N’ ROLL

 ... ή ο βασιλιάς των parties!

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ…

Σε μια εποχή που η νεολαία διψούσε για ενεργητικότητα  και δράση, στη δεκαετία του ’50, το Rock n’ Roll ήταν ένα καλό όπλο των νέων ενάντια στο συντηρητισμό,      το ρατσισμό τις δεσμεύσεις και τις απαγορεύσεις της μεταπολεμικής περιόδου…Με λατινοαμερικάνικες επιρροές και καταγωγή από το νότο των ΗΠΑ, η ξέφρενη μορφή και οι επικίνδυνες ακροβατικές φιγούρες -οι οποίες τρέλαιναν τους νέους και έκαναν τους μεγαλύτερους να σταυροκοπιούνται- χρειάστηκαν 20 χρόνια για να γίνουν αποδεκτές και να αποκτήσουν φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Και στις μέρες μας ο χορός αυτός έχει διατηρήσει αν όχι την επικινδυνότητα, τουλάχιστον την εκρηκτικότητά του και τις πολύπλοκες και ευρηματικές φιγούρες που τον κάνουν να θεωρείται ακόμη ο βασιλιάς των parties!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αν το γυμναστήριο σας φαίνεται βαρετό, αν το aerobic σας φαίνεται ξεπερασμένο, χορέψτε Jive, Swing, Rock n’ Roll! Θεωρείται εξαιρετική αεροβική άσκηση γιατί απαιτεί μεγάλη ταχύτητα, δύσκολη τεχνική και δεξιοτεχνία. Σας αποζημιώνει όμως ο έντονος και χαρούμενος ρυθμός που σας δίνει απεριόριστη δυνατότητα αυτοσχεδιασμού! Αν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση θα δυσκολευτείτε λίγο, αλλά ένα είναι σίγουρο! Τα πόδια σας θα βγάλουν φτερά και η αντοχή σας θα ανέβει στα ύψη!